Hatha yoga

Behalve fitness, personal training en boksen bieden we nu ook hatha yoga aan. Daarmee kunnen we een nóg uitgebreider pakket aanbieden en een nóg bredere doelgroep bedienen. Hatha yoga heeft in het lichaam en de adem leren beheersen de belangrijkste pijlers en vanuit deze stroming zijn weer allerlei moderne varianten van yoga voortgekomen. Hatha yoga is ook het loslaten van het ego. Letterlijk staat hatha voor de zon en de maan.

Verplaats concentratie en adem en breng bewustzijn

De zon en de maan dus, actie en verinnerlijking. In hatha yoga worden deze twee tegengestelde energieën samengebracht. Je leert je concentratie en adem naar punten in je lichaam te verplaatsen om op die plaatsen bewustzijn te brengen. Hatha yoga is een vorm van yoga waarin iedereen zijn of haar ‘ding’ in kan vinden.

Systeem van houdingen en ademhalingen

Meer concreet bestaat hatha yoga uit een systeem van houdingen en ademhalingen. Elke houding is weer onderverdeeld in vier momenten (voorbereiding, aannemen, aanhouden, waarneming).  De voorbereiding vindt plaats in een rustige en neutrale houding. Je probeert echt in het hier en nu te zijn. Vervolgens komt het moment ‘aannemen’ waarin je op een natuurlijke en vloeiende beweging naar de houding beweegt. Vervolgens is het ‘aanhouden’ en tenslotte ‘waarneming’. ‘Aanhouden’ houdt in dat je al ademend in de houding blijft en de spanning over je spieren verspreid. Je blijft alert.  In het moment ‘waarneming’ ga je in rusthouding voor jezelf na wat nou de uitwerking van de houding was.

Combineer houdingen met de juiste ademhaling

Wat betreft het leren beheersen van de adem gelden ook vier hoofdmomenten: inademen, de adem vasthouden met gevulde longen, uitademen en de adem vasthouden met lege longen. Hatha yoga kent diverse ademtechnieken en ultiem doel is het afleren van ademen; om de adem toe te laten zoals die werkelijk wil komen. Combineer je de houdingen met de juiste ademhaling dan zullen de houdingen je makkelijker afgaan en hebben ze bovendien meer effect.

Sportief en gezondheidsaspect

Hatha yoga heeft zowel het sportieve als het gezondheidsaspect in zich. Door het doen van de houdingen word jij je meer bewust van wie je bent en hoe je precies in elkaar zit. Het maakt je bovendien gezonder. Hatha yoga is yoga met beide voeten op de grond, niet zweverig en niet alleen ontspannend. Hatha yoga combineert het beste uit de yoga wereld. Presteren staat daarbij overigens niet voorop.

Andere rol trainer

Tijdens de sessies hatha yoga vervult de trainer een andere rol en laat hij deelnemers vooral met de concentratie bezig zijn en minder met zaken of een voet nou wel of niet helemaal goed staat. De trainer laat dingen gaan en is daar zelf toeschouwer van. Te veel tekst betekent afleiding, en dat is niet de bedoeling. Meer weten? Vraag een van onze medewerkers en meld je vervolgens meteen aan voor hatha yoga. Door voor deze tak van yoga te kiezen, zul jij je nog beter bewust van lichaam en geest worden. Je kunt hatha yoga bij ons uiteraard prima combineren met andere activiteiten.

Tausch Gym

Locatie voor Fitness
Vanaf 11 september 2023
Scheidingsstraat 1 ( HAL C )
5154AE Elshout
info@tauschgym.nl
06 - 11 236 437

Tausch Gym

Locatie voor Bokszaktraining
& Pads training
Personal training & Kickboksen
Vanaf 2 oktober 2023
Veilingstraat 20
5154AA Elshout

NIEUWSBRIEF